MESTNA ŠIVALNICA TE VABI, DA POSTANEŠ DEL NJENE ZGODBE.
PRIDI. USTVARJAJ. ŠIVAJ Z NAMI. 

Maja Osrajnik, redna strokovna mentorica

uni. dipl. inž. oblikovanja tekstilij in oblačil ter konfekcijski tehnik

V svoji pestri in uspešni karieri je samostojno in prodajno uspešno oblikovala več deset kolekcij moških in ženskih oblačil, ki so obsegale tudi po sto kosov oblačil. Sodelovala je pri proizvodnji vseh vzorcev posameznih kolekcij, podajala tehnične usmeritve, izbrala vse potrebne materiale, kreirala potiske, grafično oblikovala vse potrebne tiskovine, obiskovala številne modne sejme in organizirala proizvodne procese v tujini in doma.

A najprej se vrnimo tri desetletja v preteklost ...

Maja prihaja iz družine, ki se je ukvarjala s proizvodnjo oblačil, zato ji je svet šivalnih strojev in oblačilnih procesov ter tehnologij dodobra poznan. Maja je lep del svojega prostega časa preživela v tekstilni delavnici svojega očeta in si kot sedemletnica, na industrijski stroj, sešila svojo prvo majico. Najprej je bilo šivanje in oblikovanje hobi, a je hitro spoznala, da jo vonj po tekstilu, nove ideje in možnost ustvarjanja všečnih in funkcionalnih oblačil neustavljivo privlačita. Takrat se je odločila, da bo, poleg strasti, to postalo tudi njeno delo. Svojo srednješolsko izobrazbo Konfekcijski tehnik, srednje tekstilne šole Maribor in študij Oblikovanja oblačil in tekstilij na Naravoslovnotehniški fakulteti Ljubljana je nadgradila še s polletnim izpopolnjevanjem iz oblikovanja tekstilij, na Akademiji za umetnost in design v Helsinkih na Finskem (Aalto University) ter na Akademiji za likovno umetnost Ljubljana, kjer je sodelovala pri projektu iz industrijskega oblikovanja. Po zaključenem študiju je svoje znanje in izkušnje prenesla v prakso, najprej na področju moške mode, v podjetju Sens, kjer je več let delovala kot oblikovalka, produktni vodja in vodja programa. Sledilo je leto nabiranja izkušenj v marketingu v agenciji Poslovni Mediji, a kaj hitro ji je spet zadišal vonj po tekstilu. Naslednjih nekaj let je celostno oblikovala podobo oblačil slovenske legendarne znamke Toper, skrbela za vizualno komunikacijo in spletno prodajno prisotnost. Ker je vsak prosti trenutek razmišljala o izboljšavah na področju oblačil, so njeno znanje z veseljem sprejeli tudi v podjetju Sandiline, kjer je oblikovala športna oblačila za vodne športe. Sledilo je obdobje nabiranja izkušenj v vodenju projektov, marketingu in organizaciji dogodkov v podjetju Planet GV, a ideja o ustvarjanju oblačil ni nikoli zamrla.

Kot pravi, je po duši tekstilec in verjame, da je znanje šivanja, krojenja in oblikovanja tisto, kar človeka osrečuje in mu ponuja možnost za kreativno rast. Ko je svoje prepričanje združila z zdravim potrošniškim trendom »Kupuj manj, ustvarjaj sam«, se je rodila ideja o Mestni šivalnici, kjer vas bo popeljala v svetoblikovanja, krojenja in šivanja; od prvih korakov za šivalnim strojem, do končnega izdelka, ki ga boste z veseljem najprej izdelali, nato pa s še večjim veseljem nosili.

Foto: Miha Š.

Maja Osrajnik reference